вторник, 9 март 2010

Древноста на патријархатот

"...The kindred networks prevailing in the early Middle Ages were cognatic or bilineal,that is, they ran indifferently through males and females. From about the eleventh century, a new sort of descent group makes its appearance in European society-the patrilineage..."-David Herlihy

петок, 5 март 2010

Нашата мизерија и Константинопол!Градот во чие заземање нашите имале битна улога. На неколку начини. Јаничарите кои биле од нашите деца први се искачиле на ѕидините. Српскиот кнез Лазар (или син му) учествувал со цела чета храбри и добро оклопени витези христијани, а таму биле и другите вазали од Влашко. Моите Саси, од Осоговијата, кои како рудари биле експерти за експлозив ги минирале ѕидините и копале подземен тунел под зидот. За среќа, Византија имала најмено Сас од Германија, кој почнал да копа од другата страна, се нашле на пола пат, и овие нашите биле испотепани како глувци. Клучен за освојуванјето бил моделот на голем топ, кој некој христијанин Маџар му го продал на Мехмед Освојувацот откако не добил добра цена од Византија. Предавството на Венеција, која што нејќела да помогне со флотата, зашто Мехмед им гарантирал исти дури и поголеми привилегии, и на геновјанската колонија Пера, карши Константинопол (денесно Фенербахче),кои се држеле неутрално и нејќеле да го спречат продирањето на турската флота меѓу Босфорот и Златниот Рог. На францускиот крал му било поважно да си ја шири територијата и да конфискува имоти од исечени еретици, отколку да тргне во новкрстоносен поход.
Нашиот придонес ќе бил и поголем, ама за среќа старите турски вазали, Крале Марко и Константин Драгаш одамна ги имале дадено своите животи за Османлиската кауза. На наши простори имало само две непокорени територии. Две години по Константинопол паѓа Нојберг, односно Ново Брдо, а Турците ги исекле сите првенци оти дал отпор градот. А по природната смрт на Горгија Кастриот, неговата земја е освоена а населението потурцено за казна.
Оние што се покориле, поклониле, сабјата ниту ги исекла, ниту ги потурчиле, ниту ги расселиле. Останале да си ја исповедаат својата вера и да си зборуваат на својот јазик.
Сасите си ја перат совеста подоцна, со Карпошевото востание, по кое ги разбиваат и ништат и тоа е крај за нивното етничко присуство во Македонија.

Затоа ми е малку огавна оваа мистификација на покорните (не покорените!), оваа глорификација на битката изгубена пред 557 години.

Но како што сведочи Константин од Островица, пишман јаничар, нормално било приклонувањето кон Османлиите зашто нивниот феудален систем на вредности, што ќе рече на меритократија, а не на врски и непотизам бил супериорен во однос на христијанскиот.

четврток, 4 март 2010

Аплицирав за Соросоид!Длабоко потресен што не сум идентификуван како таков решив да поднесам апликација за истото!Конкурсот е отворен до недела!

www.on-the-move.org/news and announcements

Ај голем да се смалиш...


Јас и Охридското езеро делиме иста грижа деновиве. Како да се смалиме, Тој е 45 цм. над нормала, а јас 45 кг. Мене само пост со вода ме спасува, а него пост со песок. Јас почнувам со 274,4 lb, а Охридско со 25 цм над максимално дозволена граница. Кој попрв...

(извор на слики: тиме.мк и а1.цом.мк)

Не е битно да менаџираш-битно е да се рекламираш!


На веб страната на проектот за ревитализација на Старата скопска чаршија во рубриката Акционен план, нема ништо! Во План за реализација нема ништо! Во Табели (веројатно мислат на табеларен, сумарен приказ на проектниот план) нема ништо! Ама затоа на прва страна има посебни вести за сликањето на Премиерот во чаршија, на Претседателот и на министерката за култура! Аферим транспарентност и менаџерски капацитети! Патем, бидете љубопитни и прочитајте го планот. Ко Кардељ да го пишувал.

ДУИ пропушти да се еманципираГенерално, со огромната победа од дури три споменици во Скопје 2014, Ахмети ја покажа својата политичка инфериорност. Наместо да ги предводи Албанците во еманципација, да се оспособи во разликување што е политичко добро а што штета, тој ја продолжи самогетоизацијата, само-миноризацијата, самоколонијализацијата на Албанците. Не постои општо добро. Добро е само ако има албански дел во целото, макар и три статуички, се согласи Ахмети. Тој проблем е познат во теоријата, а ДУИ во овој момент е неспособна да го надмине. Добога, ДУИ не е малцинска партија - тоа е третата политичка сила во државата.